Čajová schůze v Shakeng a debaty nad Kráskou

25. Duben, 2015 2:48

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

První noc na Tchajwanu v kombinaci s jet legem byla docela výživná a ještě lepší „ráno“, kdy se mi skutečně vstávat nechtělo, ikdyž jsem se na celý den, který byl před námi, nesmírně těšil.

Po snídani jsme byli totiž součástí a atrakcí degustační schůze Taiwan Tea Producers and Manufacturers Association. Taková malá, lokální čajová schůze, takže povídání o smyslu schůze(naštěstí v čínštině), představování a další formální procedůry se odbyly na začátku a poté následovala velká degustace jarních vzorků čajů z různých oblastí Tchajwanu. My jsme přivezli několik himálajských vzorků a zařadili je do degustace pro zajímavost místních farmářů a obchodníků. K degustovaným vzorkům a vlastně celkově o produkci čaje v Himálajích jsem měl jakési povídání či prezentaci.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mezi standartními vzorky čajů z Yilan, Alishan, Yu Chi, samozřejmě Hsinchu (ideální oblast pro výrobu Bai Hao Oolongu) atd. nejvíce zaujali tři až čtyři čaje. Velmi zajímavý byl pokus mladého farmáře Henka, jehož rodina vlastní první tchajwanskou továrničku na černý čaj. Kromě klasických ássamských kultivarů, Ruby 18 a Hong Yun 21 se Henk pokouší vyrábět černý čaj v Darjeeling stylu. Pokus je to poměrně zajímavý, používá k tomu lístky z keřů kultivaru Shanza snahu a pionýrství v této činnosti bych udělil 10 bodů. Černé čaje z jarní sklizně obecně jsou samozřejmě lehké, bez aroma a silnějšího těla, postrádající charakter, počkáme tedy na vzorky z letní sklizně nebo budeme ochutnávat čaje z minulého roku. Na to nejlepší si ale musíme počkat za pár dnů k Sun Moon Lake.

Další zajímavý kousek byl už poměrně seriózní, velmi pěkný Chin Shin oolong z Alishanu, 20% oxidace, střední pečení, opětOLYMPUS DIGITAL CAMERA produkt poměrně mladého farmáře, jehož jméno mám v čínštině na vizitce. Čaj bude přihlašovat do soutěže a říkal, že jestli se dostane do první desítky, bude ho prodávat za 20000 NTS. Zatím jsme na začátku cesty, nechali jsme si vzorek pro případ, že bychom nic lepšího po cestě nepotkali a ve své podstatě je to typ čaje, který bychom rádi z Tchajwanu přivezli, takže doufám, že ho stihneme koupit ještě před vítězstvím.

Co mě také, jakožto milovníka čajů Bai Hao neboli Dong Fang Mei Ren, zaujalo a vedli jsme o tématu tohoto typu čaje poměrně dlouhou debatu, byl letošní jarní Bai Hao Oolong z Beipu. Ano, samozřejmě vím, že doba pro sklizeň Bai Hao oolongu je léto, ALE… Jak říkají místni farmáři, počasí se mění a výskyt hmyzu Paoli (Empoasca formosana) se neomezuje pouze na letní měsíce, ale začíná být na některých místech patrný již od jara až do podzimu. Tento vzorek byl zpracovaný tradičním způsobem, poměrně silně oxidovaný a také silněji pečený, což je dle slov místních farmářů původní a tradiční způsob jeho výroby. Farmář, který s oolongem přijel, zase poměrně rychle odjel, takže ho budeme muset zítra navštívit a 600g tohoto oolongu bych vám rád přivezl na ochutnání… Samozřejmě, pokud se vám nebude líbit, moc rád si ho vypiju sám . OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Další čaj je i pro mě poněkud bizarní, ale naprosto mě nadchnul. Jak mě znáte, nejsem úplně příznivcem aromatizovaných čajů, pokud se ovšem nejedná o tradiční způsob zacházení s čajem v kombinaci s ovocem. Farmář, který čaj přivezl, nám dal ochutnat hodně zajímavé Lao Cha (staré čaje) jako 30ti leté Bai Hao ze San Xia, volněji rolovaný oolong z roku 1960 a také čaj, který přivezu domů. Jedná se o silněji pečený a nejméně deset let starý oolong, který byl spolu s čajem z velkolistého kultivaru Fo Shou (Buddhova dlaň) a pár kvítky Jin Hua (chryzantémy) naplněn do vydlabaného citrónu a poté byl ponechán k sedmiletému zrání. Výsledná chuť je kombinací výrazného citrónového aroma a sladké, plné, velmi svébytné chuti, ve které se mísí ušlechtilá chuť starého oolongu příjemná decentní pečenost, která dlouho doznívá v dochuti na pozadí citrónového aroma. Chuť čaje je skutečně poměrně ojedinělá, v čemsi mírně bizarní, avšak atraktivní a chytlavá a vyzívá k dalšímu zkoumání. Čaj to nebyl zcela levný, ale na Tchajwanu je poměrně oblíbený a tento farmář je s ním proslavený. Kromě zajímavé chuti má prý výtečné účinky na hrdlo a žaludek (jak jsme pochopili ze vzrušené gestikulace).

A ještě teď večer nás čekala degustace soutěžních vzorků čajů typu Dong Ding. Opět zajímavé téma o tom, co se dnes nazývá Dong Ding Oolong ve smyslu původu čaje, míry oxidace a pečení atd.. Všechny čaje byly špičkové, většinou ze zimní sklizně, takže pečené tóny už byly poměrně příjemně „vyhlazené“ a příjemné k pití…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dá se říci, že během prvního dne jsme se o čaji dozvěděli poměrně zajímavé a v jistých ohledech podstatné informace, mohli jsme celý den tato témata probírat s různými lidmi z různých pohledů. Takže lekce veliká…

Zítra jedeme do Beipu a Emei na zahrady, kde se produkuje Dong Fang Mei Ren a navštívíme pana Tenga a Čhena (jestli jsem tedy dobře jména zapsal), kteří se oba pravidelně na čajových soutěžích umisťují se svými čaji v první desítce a jsou ochotni se s námi podělit o své znalosti.

Takže zůstaňte naladěni, pokračování zítra…