Formosa is too small for organic tea ?

29. Duben, 2016 2:24

Minulý rok mě cesta na tchajwanské zahrady velmi pozitivně ovlivnila a tak bylo jasné, kam se letos opět vydám. Samozřejmě jsem laboroval s dalšími verzemi čajové výpravy jako byla Čína, Korea, Japonsko či nějaká méně probádaná země, ale čím víc jsem se propíjel tchajwanskými čaji, tím víc nezodpovězených otázek se objevovalo a s tím ještě větší touha najít další nové, nepoznané a pokud možno co nejčistší čaje.

A tentokrát se ke mně na cestu připojil Jaromír, který mi od samého začátku pomáhá s karlínským obchodem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHned po příletu na Tchajwan jsme se potkali s přáteli ve městě Tchaj-čung, kde jsme nabírali síly po úmorné dvacetihodinové cestě, hledali inspiraci na letní drinky u Chun Shui Tang, navečer popili trochu vína od domorodců a ochutnali pár archivních čajů, včetně skvostného, asi 35letého Dong Ding wulongu. A protože v poslední době byl Dong Ding mým nejoblíbenějším čajem, naše cesta vedla právě do této oblasti.

 

Ještě předtím jsme však měli domluvené setkání v městečku Ershui, které těsně sousedí se známými Song Bo Lin a Ming Jian, městy, kde se pěstují levnější čaje, které můžete nalézt v naší nabídce. Chtěli jsme vybrat čaje z nové sklizně a tak jsme jeli ochutnat. Nadějný manželský pár, který nás pozval, nabízel čerstvé, a jak tvrdili, také naturální čaje z několika blízkých oblastí. Protože jsme měli někteMůžete si přinést svůj čaj a platíte jen za vodu a servis....ré společné známé farmáře, přišlo mi jako dobrý nápad za nimi zajet a ochutnat některé základní čaje na jednom místě. První dva čaje, které se objevily v degustačkách, byly velmi nadějné, cena příznivá, klasický Si Ji Chun ze Songbolin od pana Xie. Ujišťuji se, že se bavíme o organické produkci, paní mi svou lámanou, no spíše hodně rozlámanou angličtinou a s pomocí překladače v telefonu sice občas vysvětluje, že „Taiwan is too small for organic tea“, ale ujišťuje mě, že zrovna tyto dva čaje jsou „safe and organic“, což u mnohých dalších popírá a nám se to v tu chvíli jeví seriózně a jako super nabídka. Když se navíc ještě dohodneme, že se zajedeme k panovi Xie na zahradu a do továrny podívat, čaj rovnou zabalíme a vypravíme kurýrem domů. Vše šlape jak na drátkách až do momentu, kdy k nám na zahradě přijde dcera pana Xie a já se u stolu s další ochutnávkou začnu vyptávat, jak že

to je s organickou produkcí jejich zahrady. Prý jsou skoro organic, ve všech testech čaje bezpečně prošly, používají jen bezpečnou chemii, ale že organic jako teda úplně nejsou. Naši obchodníci z Ershui na nás nejdříve házejí rozpačité úsměvy, které jim, když vidí, že to úplně jako srandu neberu, po chvíli začínají tuhnout. nejlepší jsou u Chun Shui TangPan Xie odchází od stolu neboť evidentně nechce být svědkem obchodního faux pas a paní mi oblíbenou větu „Taiwan is too small for organic tea“ snaží nabídnout jako omluvu.

Atmosféra poměrně zhoustla, nasedáme do auta, jinak velmi sympatická mladá slečna Xie, která je v celé situaci úplně nevinně, se omlouvá a podotýká, že jejich čaj je skutečně „safe“, že ho pije celý život. Nasedáme do auta a odjíždíme směr Lugu, kde na nás čeká pan Su.

Poměrně nepříjemná situace. Jsem nakonec rád, že k ní došlo, že jsme zjistili, jak se věci mají a že nebudeme v Čechách tvrdit, že máme skvělý (čaj je totiž jinak v poměru cena/výkon naprosto v pořádku) a čistý čaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERACelá situace vlastně ukazuje rozdíl v našem chápání čistého čaje a v chápaní běžných místních lidí. Tchajwan je asi opravdu malý na to, aby se zde pěstoval jen čistý čaj a stejně jako třeba u našeho vína a jiných zemědělských plodin bude majoritní podíl přinejmenším naprosto konvenční. My se ale budeme snažit hledat čaje, které nejenže vyhovují limitům a projdou všemi testy, ale hlavně takové, které jsou pěstované s ohledem na krajinu a zdraví, ideálně bez použití pesticidů. Hledáme čaje z malých produkcí a čaje, kde budeme znát původ a způsob pěstování.

Pokračujeme tedy k panovi Su do Dong Dingu, který je jedním z představitelů tohoto směru. Stay tuned…

Štítkyr: